VERSCHIJNING JONGE BELOFTEN – BOEKPRESENTATIE

 

Op 22 maart 2025 wordt Jonge beloften, deel 4 van de romancyclus Het wolfsbit gepresenteerd. De presentatie vindt plaats in Café De Troubadour in Tilburg, Capucijnenstraat 54. Inloop vanaf 14.30 uur. Start om 15.00 uur. Zie voor het programma hiernaast.

 

 

 

JONGE BELOFTEN – Nieuwe uitgave

 

Uit 10 novellen bestaat Jonge beloften . Sommige hebben de lengte van een kleine roman. Het aantal pagina’s bedraagt 673.

De lezer ontmoet personages die ook in eerdere delen van de cyclus figureerden, zoals Henri Pafort en Walter Bosveld. In de eerste novelle getiteld Verkenningen worden hun ervaringen als student beschreven. Na de geslotenheid van het internaat zoeken ze hun weg in een wereld waar begrenzingen ontbreken.

De jaren zeventig breken aan, jaren van grote veranderingen en idealen. Henri is met zijn studie rechten gestopt, zijn hart gaat meer uit naar literatuur en schrijven. Hij stapt over op de studie Nederlands, leest de grote romans uit de wereldliteratuur die rond die tijd in vertaling verschijnen. Ook voor Walter Bosveld lijkt de studie rechten niet de goede keuze te zijn. Daarnaast kan hij de vrijheid die op het internaatsleven volgt, moeilijk hanteren.

Andere personages betreden het toneel. Sommigen vinden rust in een baan en gezin. Anderen weigeren zich in een keurslijf te laten dwingen. Ze wijden zich met hartstocht aan literatuur, beeldende kunst, toneel en laten een sterk maatschappelijk engagement en politiek bewustzijn zien. Ze experimenteren en zoeken en zijn voortdurend verwikkeld in de strijd van vrijheid tegenover verantwoordelijkheid, roes tegenover redelijkheid, eigen ambities tegenover kameraadschap. Henri en Walter debuteren als dichter. De liefde eist haar aandeel op, verzoent, zorgt voor conflicten. Levens raken meer en meer met elkaar verweven.

 

Jonge beloften is deel 4 van de romancyclus. De delen 1 en 2 die respectievelijk in 1994 en 2000 verschenen, werden aanzienlijk uitgebreid en in 2022 en 2023 heruitgegeven. Deel 3, Karl Marx Universiteit, voor het eerst verschenen in 2009, is in ongewijzigde vorm herdrukt in 2024. Deel 4, Jonge beloften, verschijnt in eerste druk.

Deel 5, De klimmer, is eveneens een heruitgave en zal in het najaar van 2025 verschijnen. De delen 6, 7 en 8 zijn gepland voor 2026, 2027 en 2028. Zij verschijnen in eerste druk.

 

 

 

 

 

Deel 3 van romancyclus Het wolfsbit is verschenen

In de eerste week van april dit jaar kwam Karl Marx Universiteit, deel 3 van de romancyclus Het wolfsbit, van de drukker. Het is opnieuw een lijvig boek, 388 pagina’s, en heeft een kleurrijk omslag. Op de voorkant zien we de kop van Che Guevara, gemaakt van kleine tegels. Die bevindt zich op een gevel tussen twee ramen en is omgeven met graffiti. De afbeelding past tussen de andere omslagen van de cyclus: graffiti op muren in Berlijn. Zij past ook bij de inhoud van het boek: het verhaal van de studentenrevolutie van eind jaren zestig.

De roman beging met de Meirevolutie in Parijs in mei 1968 en eindigt met de Maagdenhuisbezetting in Amsterdam op 16 mei 1969. Daartussen ligt de bezetting van de Universiteit van Tilburg, toen nog Katholieke Hogeschool Tilburg geheten. Op de achterkant van boek lezen we de inhoud van het boek in het kort: ‘Mei 1968 barstte in Parijs de studentenrevolutie los. In Nederland vond een jaar later de eerste bezetting van een universiteitsgebouw plaats. In Tilburg. Enkele maanden eerder was de universiteit omgedoopt tot Karl Marx Universiteit. Op Tilburg volgde de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam. De gebeurtenissen waren voorpaginanieuws in binnen- en buitenland. In deze roman wordt de roerige geschiedenis van die jaren beschreven en beleeft de lezer de liefde die de oudere journalist Fedde Reephof opvat voor Nicole, een jeugdige studente die zich volop in de chaos stort.’

Karl Marx Universiteit verscheen eerder, in 2009, onder het pseudoniem Tymen Trolsky. Het is herdrukt en ingepast in de cyclus.

Het verliteratuurde seminarieleven van Jasper Mikkers

In Kap en koord, het blad van de Nederlandse kapucijnen, verscheen een recensie van de roman Het einde van de eeuwigheid. Deze roman vormt deel 2 van de cyclus Het wolfsbit.

In de recensie schetst Piet van Asseldonk, een van de redacteuren van het blad en oud-seminarist, een helder beeld van het boek en de cyclus.

Kap en koord is aan zijn 63e jaargang toe, maar houdt binnenkort op te bestaan. Reden daarvoor is dat de orde van de kapucijnen in Nederland aan het uitsterven is. De laatste minderbroeders kapucijnen wonen in het verzorgingsklooster in Tilburg en elk jaar wordt hun aantal kleiner.

De roman Het einde van de eeuwigheid speelt in de jaren zestig van de vorige eeuw. In die tijd stonden geloof en leer onder hoge druk en beleefde het seminarie haar ondergang. Het seminarie van de kapucijnen in Oosterhout dat in 1967 werd opgeheven, vormt de locatie voor de roman en leverde de stof en inspiratie op.

 

Bespreking boek in Kap en koord