Gespiegelde stad

In 2013 trad ik aan als stadsdichter van Tilburg. Op 30 augustus 2015 eindigde de termijn waarvoor ik was aangesteld.

Ik begon met Het afwezige monument, een soort credo. Meer dan 50 gedichten wijdde ik vervolgens aan de stad en haar bewoners. Daarvan werden er 27 geselecteerd en begin november 2015 in boekvorm uitgegeven. Een grote variëteit aan gedichten en andere poëtische teksten werd daarmee gebundeld: vormvaste en vrije verzen, korte en lange, experimenteel-expressionistische (Jasperience) en filosofische (Natuurmuseum), op de actualiteit gerichte, gedichten  met een boodschap, gedichten gewijd aan de stad, aan personen (overleden kunstenaars), gebeurtenissen en herdenkingen (Tweede Wereldoorlog), aan dieren (de stadsvarkens Vlekkie en Spekkie), de dood (Herinneringsbos) en natuurverschijnselen (Het blauwe uur). ‘Gedichten waarvan enkelen nu al een klassieke status hebben bereikt,’ zo schreef het Brabants Dagblad. ‘Ook het filosofisch getinte Natuurmuseum, een gedicht gewijd aan het Brabants Natuurmuseum te Tilburg, kan geschaard worden onder onverwoestbaar cultureel erfgoed.’

Het gedicht Jasperience las ik twee keer voor in 013, in Tilburg, ter gelegenheid van het literaire festival TILT. Tijdens de performance speelde Paul van Kemenade saxofoon en werd ik beschilderd door twee kunstschilders, Rob van Trier en Levi van Huygevoort, die tegelijktijd op het podium kunstwerken maakten. De kunstwerken, een olieverfschilderij en krijttekening, werden meteen na afloop bij opbod verkocht.

Hieronder de performance met Jasper Mikkers (poët), Paul van Kemenade (alto-sax), Levi van Huygevoort (visuals), Rob van Trier (visuals), Marius Bruijn (videoclip).)