Stadsdichter

In 2013 werd ik tot stadsdichter van Tilburg benoemd. De inauguratie vond plaats op 25 augustus 2013 in het Paleis-Raadhuis. Wethouder Marjo Frenken voltrok de installatie, Paul van Kemenade speelde een compositie die hij voor die gelegenheid had geschreven, F. Starik die in 2010 en 2011 stadsdichter van Amsterdam was, verzorgde een gloedvolle voordracht.

Ik schreef in de twee jaar dat ik stadsdichter was, 45 gedichten, sommige in opdracht of op verzoek, andere op eigen initiatief. Een selectie werd uitgegeven onder de titel Gespiegelde stad. De bundel opent met het eerste gedicht dat ik als stadsdichter schreef, het heet Het afwezige monument. In opdracht van het Literaire Festival TILT schreef ik het gedicht Waanzin. Dat was het thema van de boekenweek van 2015 en ik opende het festival met het voorlezen ervan in de Tilburgse schouwburg.

Als stadsdichter organiseerde ik een aantal evenementen in Tilburg. Zo kreeg ik in de Nwe Vorst de beschikking over een ruimte en werd ik gesteund met andere faciliteiten, zodat ik twee weken lang talloze dichters, liefhebbers en artiesten kon laten optreden. Ik liet met Oud op Nieuw dichters uit het hele land naar Tilburg komen waar ze bij het voorlezen werden gefilmd. De korte films werden gedurende een week lang op monitoren in de hele stad vertoond.