Op 17 juni 2015 werd Frank van Pamelen 50 jaar. De in Terneuzen geboren cabaretier en (kinderboeken)schrijver heeft zich de laatste twee decennia krachtig geprofileerd in het Tilburgse culturele leven. Hij trad op, presenteerde, schreef, richtte het Tilburgs Cultureel Café op (waarvan hij zeven jaar lang de presentator was), was stadsdichter, stond aan de wieg van Tilt en had een grote inbreng in de organisatie van dit jaarlijks literair festival in Tilburg, nam het initiatief voor de organisatie van het jaar 013. En nog veel meer. Op zaterdag 20 juni was er een verjaardagsfeest in de Blijmakerij in Tilburg. Dat feest werd opgeluisterd met allerlei optredens. Ik las het gedicht VIJFTIG dat ik ter ere van Frank schreef. De eerste regel: ‘shall I compare thee to a summer’s day‘ is een toespeling op het laatste theaterprogramma van Frank. Zie Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=c1uCFs-Hn0I).

 

VIJFTIG

shall I compare thee to a summer’s day
schreef Shakespeare over zijn beminde
is er een even roerend beeld te vinden
voor de beschrijving van míjn coryfee

waar vergelijk ik Frank van Pamelen mee
de zon, een zee, de zwier van hazewinden
de geur van bloesemende tamarinden
een windjammer, antieke canape

in Frank van Pamelen viert de taal haar feest
zijn virtuositeit is niet te vatten
zijn humor vonkt en soepel golft zijn geest 

waar niets te zien lijkt, vindt hij woordenschatten
alsof hij grappen aan de hemel leest
met luim legt hij de wereld in de watten