Op 15 maart is in Museum De Pont, museum voor hedendaagse kunst in Tilburg, een dichtbundel gepresenteerd. De titel luidt Dichter bij de Kunst. 23 dichters hebben bij een beeldend werk van eigen keuze een gedicht geschreven. Deze gedichten zijn in de door het museum uitgegeven bundel  bijeengebracht. Het initiatief voor de dichtbundel komt van voormalig Tilburgs stadsdichter Cees van Raak. Hieronder is het gedicht te lezen dat ik schreef bij een werk van Thomas Schütte, genaamd Bronzfraue III. Dit beeld maakt deel uit van de permanente expositie van De Pont.


bronzen vrouw III (beeld van Thomas Schütte)

u kwam naar hier, van overal vandaan
ik hoor u schuifelen en om me staan
u bent ondersteboven want u kunt
maar niet geloven dat me dit is aangedaan

ik lig gebukt tussen mijn benen, armen
achterwaarts gestrekt, het hoofd gebogen
als ging mijn lijf voorgoed op slot zo lig ik
roerloos van mijn vingertoppen tot mijn tenen

uit deze vormen die me eenmaal zijn gegeven
kan ik me nooit meer bevrijden
tot leven komen mag ik niet omdat ik zijn
van niet-zijn niet kan onderscheiden

ik lig voorover in mijn lot verzonken
in staren naar mijn kaal geslacht, naar
mijn ademloze buik en borsten, vastgeklonken
in een nooit geziene zeggingskracht

ik ben een bonk van innerlijke strijd
wil sprekend breken met mijn diepste wezen
maar vind geen lucht voor mond en lippen
ik zie geen opening in mijn gespletenheid

dit is wat ik mag doen: ik zet uw zinnen
op verlangen mij te strelen tot aan glanzen
maar weet dat wat ú drijft, mij niets kan schelen
in eeuwigheid richt ik mijn blik naar binnen