Op 24 december, Kerstavond, vond het eerste concert plaats van Stranger Than Paranoia 2013, een jazzfestival dat al 21 jaar lang zonder onderbreking georganiseerd wordt door componist en saxofinist Paul van Kemenade. En dat al 21 jaar als speellokatie Paradox in Tilburg heeft, ook al slaat het festival tegenwoordig ook zijn vleugels uit naar ’s Hertogenbosch en Breda.

Ik trad op als spreekstalmeester en opende het festival samen met Three horns and a bass, een van de bands van Paul van Kemenade. Voor dit eerste optreden componeerde ik een klankgedicht dat ik de voorlopige titel gaf EINE FEINE NACHTMUSIK (EIN KLANGENSPIEL)  DEEL 1 – SCHEMER, subtitel: JAZZ IN DE HEG – MUSSENGESPREK. Als klankbronnen treden op saxofoon, trompet, trombone en contrabas. Nadat ik was begonnen met mijn geluidsvoordracht, kwamen de muzikanten van Three horns and a bass een voor een het podium op, te beginnen met de bas, en startten een improvisatie op basis van wat ik voordroeg. Uiteindelijk speelde de band voluit en werd mijn microfoon langzaam weggedraaid waarna ik het podium verliet.

EINE FEINE NACHTMUSIK wordt later wellicht een onderdeel van de Stadssymfonie waaraan ik werk – samen met o.a. componist en musicus Aart Strootman – en die in 2015 zal worden uitgevoerd. De huidige versie van de klankcompositie wordt ongetwijfeld nog omgewerkt. Het is onderdeel van een work in progress.


EINE FEINE NACHTMUSIK
(EIN KLANGENSPIEL)

DEEL 1SCHEMER 

SUBTITEL: JAZZ IN DE HEG – MUSSENGESPREK

Stemmen:
Saxofoon
Trompet
Trombone
Contrabas

Instrumentaanduidingen:

CONTRABAS (CURSIEF EN IN KAPITALEN)
SAXOFOON (IN RECHTE KAPITALEN EN VET)
TROMBONE (ONDERSTREEPT)
TROMPET (LUCIDA HANDWRITING)