Soms begaan gemeenten onvoorstelbare blunders. Het gezonde verstand en het zicht op de werkelijkheid bij de politiek en ambtenarij lijken tot nul gereduceerd, er worden besluiten genomen die een onomkeerbare vernietiging van de stad en de bewoonbaarheid ervan betekenen.

In Breda worden gedempte grachten opnieuw uitgegraven. Het kost miljoenen euro’s, maar eindelijk is ingezien dat voorheen een desastreuze vergissing is begaan en de grachten moeten terug. In Tilburg moest een 35 meter brede cityring komen, zodat het verkeer  van alle kanten moeiteloos het centrum zou kunnen bereiken. Daartoe werden vele woningen en historische gebouwen gesloopt. Op dit moment wordt die cityring omgebouwd tot een baan met eenrichtingsverkeer: er hoeft helemaal niet veel verkeer over. De verwoesting van de jaren zestig is onnodig geweest.

Op dit moment moet een esdoorn gekapt, vindt de gemeente Tilburg, een monument moet worden verplaatst (Hiroshima Monument), een openbare tuin (parkje) veranderd. Dit moet allemaal gebeuren op de vijfsprong Stationstraat, Tuinstraat, Nieuwlandstraat, Korte Schijfstraat en Noordstraat, in Tilburg. De omwonenden verzetten zich hier al lange tijd tegen. De vijfsprong vormt op dit moment een mooi rustiek stukje Tilburg, tegenover eetcafé De Langenboom. De situatie nu is ideaal voor wie onder de esdoorn op de vijfsprong van het stadsleven wil genieten, aan het fietspad, met een glas drank. Iedereen die de plek kent, beschouwt de vernieling ervan door de gemeente Tilburg als een persoonlijk verlies. Het plan van de gemeente is rampzalig, de onderbouwing ervan gebrekkig en misleidend. De verkeerssituatie zou gevaarlijk zijn nu. Terwijl die gevaarlijker wordt als de plek wordt veranderd naar het ‘inzicht’ van de ambtenarij. De esdoorn zou ziek zijn. Hij is nog gezonder dan een kerngezonde vis. De straten zouden niet opnieuw bestraat kunnen worden. Onzin. Kan heel goed. Telkens worden nieuwe argumenten bedacht om dit krankzinnige plan toch te kunnen uitvoeren. Hier is sprake van ambtelijke tekentafelvandalisme, van politieke verblinding en willekeur.

Naar de omwonenden en de Tilburgse burger wordt niet geluisterd door politiek en ambtenarij. Daarom gingen ze naar de rechter en Raad van State. De Raad van State zegt de kap niet te kunnen tegenhouden. De vergunning is immers al verleend. Ja, dank je de koekoek. Door wie? Door de gemeente aan de gemeente?

De esdoorn zou op disndag 25 november gekapt worden, kondigde de gemeente Tilburg aan. Maar hij staat er nog, dankzij het verzet van bewoners. Misschien wil de gemeente op de valreep toch nog overleg voeren met de omwonenden en anderen die zich in een stichting verenigd hebben.

De stichting die is opgericht om de esdoorn en plek te behouden, roept op tot het leggen van bloemen bij de boom. Tilburger, leg bloemen. En verzet u, nu het nog kan. Stuur mails en brieven naar de verantwoordelijke wethouders Jan Hamming van de PvdA (ja, de PvdA) en Johan van den Hout van de SP (ja, de SP) en het college van wethouders en burgemeester. Doe alles wat kan helpen de boom te behouden.