Nieuws

 

Op 24 september 2018 geeft Jasper Mikkers een lezing in dorpshuis D’n Liempdsen Herd in Liempde. Uitgangspunt is de documentaire Dichter tegen de tijd die dit jaar in première ging en ook op Omroep Brabant werd vertoond. Deze documentaire is gewijd aan werk en leven van Jasper in verleden en heden. Jasper zal uitleg geven,vragen beantwoorden, enkele fragmenten uit zijn boeken voorlezen. Ook zal hij spreken over de vernieuwde Poëzieroute Boxtel/Liempde/Esch, 16 gedichten in de openbare ruimte. De zes gedichten die in Liempde zijn geplaatst, zijn van zijn hand. Tegenover D’n Liempdsen Herd, in het park, is het gedicht Sint Maarten aangebracht.

Dichter tegen de tijd

Op zondag 11 maart gaat de documentaire Dichter tegen de tijd in première, een film over persoon en werk van Jasper Mikkers, gemaakt door Annelotte Verhaagen. De vertoning vindt plaats in de Nwe Vorst, Willem II straat 49 te Tilburg, om 16.00 uur. Toegangskaarten kunnen besteld worden via de site van de Nwe Vorst. De prijs bedraagt 7,50 euro.

De première gaat samen met de presentatie van een nieuwe, bibliofiel uitgegeven dichtbundel, getiteld Nachtleven. Deze bundel telt 22 sonnetten van Jasper Mikkers en 10 aquarellen van Daisy Karthaus. De uitgever is Brandon Pers.

Dichter tegen de tijd is later dit jaar te zien bij Omroep Brabant.

Meer informatie over de film vindt u op de website van het festival Tilt: Tilt – Literair Festival.

Mocht de première uitverkocht raken, dan zal er bij voldoende belangstelling ’s avonds een tweede vertoning zijn. Toegangskaarten daarvoor kunnen in dat geval besteld worden via de site van de Nwe Vorst of telefonisch via 013 532 85 20 (theaterkassa). Via dat nummer kunt u ook informatie krijgen.

DE MENSEN DIE ACHTERBLEVEN, romandebuut van Martijn Neggers

 

Martijn Neggers (29 jaar oud) schreef poëzie, toneel, liedteksten, trad op met een band, schreef columns voor het Brabants Dagblad, is nu razend reporter voor de Nieuwe Revue. In februari dit jaar kwam hij met zijn eerste roman, bij uitgeverij Nijgh en Van Ditmar. De titel is De mensen die achterbleven.

De structuur van De mensen die achterbleven is helder: twee verhaallijnen die afwisselend aan bod komen. Een man die aan het eind van zijn leven is aangekomen, neemt een soort van dagboek door. Beschreven wordt waarmee hij verder nog zijn dagen vult. De tweede lijn wordt gevormd door de weergave van – chronologisch geordende – dagboeknotities. Deze  zijn in de tegenwoordige tijd gesteld zodat ze zich in het heden lijken af te spelen, waardoor verleden en heden vrijwel samenvallen. Daarmee wordt de suggestie versterkt dat zich tussen verleden en heden niks heeft voorgedaan. Dat is tegelijk thema en kern van de roman.

De mensen die achterbleven speelt grotendeels in Tilburg, voor een gering deel in Valkenswaard waar de romanfiguur is opgegroeid, en in Berlijn waar het hoofdpersonage uiteindelijk (bij toeval) terecht komt. De lokaties die genoemd worden, zijn zeer herkenbaar voor de Tilburger, zoals Café Weemoed. Café Weemoed had de titel van de roman kunnen zijn, zij het dat daaronder dan een grimmige variant van droefgeestigheid verstaan moet worden. Dat de auteur zich in Tilburg vestigde, mag achteraf een formidabele gelukstreffer genoemd worden. Iemand die in Den Bosch of Breda woont, zou zo’n boek niet hebben kunnen schrijven. Daarvoor ontbreken ambiance en levensgevoel. Tilburg is top in dit opzicht. Het zaad van de zinloosheid kan geen vruchtbaardere bodem vinden dan deze door schoonheid gemeden stad. Voorgaande debuten van jonge auteurs die in Tilburg wonen, bewezen dat al eerder in hun stijl en thematiek.

Veel van wat zich in de roman afspeelt, berust op toeval. Het hoofdpersonage Martijn is bezeten van het idee een groots en meeslepend leven te moeten leiden, maar van een grote ondernemingszin kan hij niet beticht worden. Hij wacht voornamelijk en laat gebeuren. Zijn meest wilskrachtige daad is zijn verhuizing van Valkenswaard naar Tilburg. Tilburg is een tussenstation naar een rijk en glorieus leven, maar blijkt een eindstation. In zijn leven in deze stad laat hij zich vooral leiden door de kleurrijke, weinig verfijnde André van den Boogaert. Op diens avontuurlijke geest en kompas vaart hij, zelf niet in staat om een weg uit te stippelen en initiatieven te ontplooien. Van den Boogaert wordt beschreven als een man van de daad, slim, slagvaardig, streetwise. Een kracht om bij aan te klampen. Maar ook André blijkt uiteindelijk niet de schakel die verbindt met het gezochte grootse leven.

Het boek is geschreven in een vlotte stijl, er zit humor in, de dialogen zijn krachtig en doen natuurlijk aan, de structuur is helder, het verhaal wordt nergens langdradig, zakt niet in. Hier wordt een paradox verwezenlijkt, hier wordt toch wel een zekere grootsheid bereikt in de weergave van het uitermate lullige en vergeefse.

De humor schuilt in de doelloze pogingen van het hoofdpersonage om verder te komen in zijn leven. Hij vindt rare snuiters op zijn weg, gemankeerde vrouwen met bizarre gewoonten, maar vooral ook kleurloze mensen. Die laatsten boezemen hem angst in. Dat was al zo tijdens zijn jeugd in Valkenswaard. De kleurlozen vertegenwoordigen een manier van leven die hij niet verdraagt, waar hij kost wat kost aan moet ontsnappen. De pogingen daartoe zijn hilarisch. Het ernstig nemen van de gekste afwijkingen, het mededogen met dwaallichten en loosers, het machteloos registreren van menselijke tragedies is tegelijk ontroerend en komisch. Prachtig zijn de beschrijvingen van de mensen die zich allemaal op hun eigen manier proberen overeind te houden.

Toch wordt uiteindelijk het leven dat hij zelf gaat leiden, nog kleurlozer dan het leven der bangen en fantasielozen. Dat wordt genadeloos mooi beschreven in de eerste verhaallijn die in het boek wordt afgewikkeld. Een oude man ploegt zijn archief door, een verzameling aantekeningen over ontmoetingen die hij tijdens zijn leven had. André van den Boogaert is dood, de reddingsboei die hem drijvende hield, zonk. Zoals de achterflap vermeldt probeert hij zich bij het overlezen van zijn notities iets of iemand te herinneren die de moeite van het leven waard was. En dan realiseert hij zich dat het leven hem niets gebracht heeft.

Het slot van het boek laat op meerdere manieren het verlies van alle illusies zien. De eerste zin van het boek luidt: ‘In mijn leven is elke dag gelijk aan de vorige.’ De laatste luidt: ‘Mijn laatste jaren waren grijs en ledig en roken naar wortelstamp – naar soep en wortelstamp.’ Als we ‘laatste’ door ‘eerste’ vervangen, is deze slotzin een perfecte samenvatting van De Avonden van Gerard van het Reve.

Er is in de eerste besprekingen die gepubliceerd zijn, gewezen op verwantschap  met Frans Thomése, met diens J. Kessels, The Novel. Ook is er beïnvloeding door Charles Bukowsky aan te wijzen. En Herman Brusselmans lijkt ook in de keuken van de schrijver gelogeerd te hebben. Maar de sfeer van het boek herinnert me toch vooral aan Wachten op Godot, een theaterstuk van Samuel Beckett. Twee personages wachten op Godot en aangenomen wordt door critici dat Godot staat voor zingeving: Godot is hij die zin zal komen geven aan hun leven. Aan het eind van elke dag wordt opnieuw beloofd dat hij de volgende dag zal komen, maar hij verschijnt nooit. Beckett wilde waarschijnlijk aangeven dat het leven zinloos is en dat men er zelf zin aan moet geven, hoe zinloos en absurd dat ook is.

Martijn Neggers observeert scherp. Hij is een realist die zichzelf geen greintje valse hoop gunt.

Toch zit er ook veel liefde in zijn observaties. Misschien is liefde niet het goede woord. Mededogen en begrip zijn betere termen. Loyaliteit met de letterlijk gedoodverfde verliezer.

De mensen die achterbleven is een prima debuut, een mooie springplank naar een volgende roman waarin een nieuw onderwerp aangepakt en uitgediept gaat worden.

 

 

EXPOSITIE POËZIE EN PORTRETTEN

Op 15 juni schreef ik het gedicht De Nacht, op een laken dat was opgehangen aan een muur van de deels overdekte gang naar nachtclub De Nacht, ook wel de Tietenbar genoemd, aan de Korte Heuvel in Tilburg. Dit gebeurde in het kader van De Kunstmuur, een maandelijks terugkerende openlucht expositie van op lokatie vervaardigde kunstwerken. Het beschilderde gedicht werd later tentoongesteld in een expositieraam van makelaardij Hans van Berkel, Koestraat 91 te Tilburg. En het werd verkocht.

Momenteel hangen er nieuwe werken in de expositieruimte van makelaardij Van Berkel. Het gaat om vier olieverf portretten die gemaakt zijn door Daisy Karthaus, en een beschilderd gedicht op laken van mij, getiteld Tekenen. Het meest opmerkelijke portret is waarschijnlijk dat van kunstenaar Joop Verhagen. Twee keer is mijn hoofd afgebeeld.

Al deze werken zijn te koop. Wie meer informatie wil ontvangen of een van de werken wil kopen, kan contact opnemen met Daisy Karthaus (06 21400790) of met mij (Jasper Mikkers 06 54707683).

TiLT veilt kunstwerken


Literair festival TiLT gaat kunst veilen. De komende drie weken kunnen particulieren en bedrijven bieden op vier unieke werken, die op een heel bijzondere manier tot stand zullen komen. Op zaterdag 15 maart, tijdens TiLT – Feest voor wie Leest in Poppodium 013, maken de Tilburgse stadsdichter Jasper Mikkers, saxofoongrootheid Paul van Kemenade, filmer Marius Bruijn en art painter Rob van Trier en live art performer Levi van Huygevoort vier Gesamtkunstwerken, waarbij ze elkaar vanuit hun eigen discipline inspireren. Hun optreden op TiLT wordt bekostigd uit de opbrengst van de veiling. De uitslag wordt tijdens de TiLT-avond bekendgemaakt.

Foto: The Jasperience! Bied NU via info@tilt.nu op 1 van de 4 gezamenlijke werken die 5 kunstenaars op zaterdag 15 maart tijdens TiLT - hét boekenbal voor lezers gaan maken: dichter Jasper Mikkers, saxofonist Paul van Kemenade, art painter Rob van Trier, live art performer Levi van Huygevoort en filmer/theatermaker Marius Bruijn. Unieke kunst, unieke kans! Minimaal 400 euro per kunstwerk.

Van 13 t/m 16 maart, in de komende Boekenweek, gaat Tilburg op TiLT. Het vierdaagse literaire festival biedt, naast optredens van landelijke topauteurs en talent uit de regio, ook veel verrassende literaire crossovers. Zo is er een openingsact met film, muziek, hiphop en bladblazers, zetten Rockacademie-studenten gedichten op muziek en brengt auteur Joris van Casteren in woord, beeld en geluid een Marsreis tot leven.

Kunstwerken

De vier gezamenlijke kunstwerken zijn de overtreffende trap van crossover. De werken worden live gemaakt, in een van de zalen van 013. Het gaat om twee voorstellingen van een half uur, met twee kunstwerken per voorstelling. De makers hebben elk op hun eigen gebied hun sporen ruimschoots verdiend. Jasper Mikkers (ook bekend als Tymen Trolsky) is een veelgeprezen dichter, Boy Edgarprijswinnaar  Paul van Kemenade is wereldvermaard jazzmuzikant, het werk van Rob van Trier (olieverf op doek) en Levi van Huygevoort (houtskool op zwaar papier) hangt aan de muren van de groten der aarde en Marius Bruijn is theaterman en filmer pur sang: zijn video van het gehele optreden, inclusief muziek, poëzie en beeldende kunst, wordt wezenlijk onderdeel van het gehele kunstwerk.

Veiling

De werken zijn vanaf donderdag 20 februari te koop. Belangstellenden kunnen hun bod kenbaar maken via deze Facebook pagina. Ieder afzonderlijk doek moet minimaal € 400 opleveren. TiLT maakt elk betrouwbaar bod via Facebook en Twitter openbaar. Op zaterdag 15 maart, tijdens de TiLT-avond in 013, wordt per kunstwerk bekendgemaakt wat het winnende bod is.


TiLT – Feest voor wie Leest
Zaterdag 15 maart 2014, 20.00 uur
€ 19.50
Info & tickets:
www.tilt.nu.

Kunstenaars Jasperience uitgelicht

Jasper Mikkers

Jasper Mikkers is een bekende dichter en schrijver. Met een ongekende snelheid veroverde hij een plek in de literatuur. Zesentwintig jaar oud had hij al zes boeken uitgegeven bij de befaamdste Nederlandse uitgeverij: Uitgeverij De Bezige Bij. Inmiddels heeft hij meer dan 20 boektitels op zijn naam staan: romans, dichtbundels, korte verhalen, reisliteratuur.

Jasper Mikkers werd in 1948 geboren in Oerle, gemeente Veldhoven.

Hij deed het gymnasium, studeerde enkele jaren rechten en Nederlands. Onder het Slavisch klinkende pseudoniem Tymen Trolsky liet hij halverwege de jaren zeventig twee romans en vier dichtbundels verschij­nen. Een interview in NRC Handelsblad in 1976 maakte een einde aan deze meest geruchtmakende mystificatie uit de Nederlandse literatuur.

Na zijn studie Nederlands was hij werkzaam als leraar Nederlands. Met enige regelmaat ondernam hij reizen, onder andere door Indonesië, Zuid-Amerika, Australië en Afrika.

In literaire tijdschriften verscheen ook poëzie onder het pseudoniem Artur Raven.

Van 1998 tot 2005 was hij redacteur van het cultuurhistorische tv-programma De Wandeling van Omroep Brabant. In 2013 is hij benoemd tot stadsdichter van Tilburg. Voor Omroep Tilburg maakt hij regelmatig poëziefilms en figureert in cultuurprogramma’s.

Vanaf begin jaren negentig werkt Jasper Mikkers een cyclus van romans, novellen en korte verhalen, getiteld Het Wolfsbit. Vier delen zijn verschenen.

 

Levi van Huygevoort

Het jonge Tilburgse schildergenie Levi van Huygevoort (27) heeft sinds 2007 al ruim 120 energieke live kunst performances op zijn naam staan met een verscheidenheid aan speellocaties, waaronder museum De Pont (Tilburg), het Bonnefantenmuseum (Maastricht), meerdere uitverkochte shows tijdens het landelijke Stukafest (in diverse steden zoals Utrecht, Delft, Maastricht), 8Bahn Area festival (Ede-Wageningen) en Theater de NWE Vorst (Tilburg). Verder speelde hij ook diverse shows in België (Brussel), Frankrijk (Mimizan), Engeland (Londen) en Duitsland (St. Ingbert, Hanau en meest recentelijk Berlijn). Hiernaast exposeerde hij sinds 2006 al 24 maal zijn uiteenlopende, autonome kunstwerken, waaronder 9 solo exposities, op diverse locaties in Tilburg, Den Bosch, Maastricht en Utrecht. 

http://www.levivanhuygevoort.com

 

Rob van Trier

Rob van Trier is in 1957 in Tilburg geboren. Al in zijn kinderjaren wist hij dat hij wilde schilderen. In zijn herinnering was hij 10 jaar, toen zijn vader hem met 10 gulden en de opdracht om daarvan scheermesjes te kopen, naar de winkel stuurde…..

In de etalage bevonden zich allerlei dingen die een kind zouden kunnen interesseren. Maar Rob van Trier zag dat niet; hij zag alleen verfdozen met verftubes die exact 10 gulden kostten. De jongen kon de verleiding niet weerstaan; het geld van zijn vader gaf hij uit aan zijn verf.

Rob van Trier schildert, omdat hij schilderen moet. Hij beheerst de kunst om waar te nemen wat voor anderen verborgen blijft. Zijn schilderkunst is opgebouwd met verf-in-verf, kleur-in-kleur, en zwierige lijnen, waaraan de kijker al gauw verslaafd raakt. Van Trier schildert buiten en gaat ’s zomers graag naast de schildersezel plat op de aardbodem liggen om tijdens het schilderproces één te zijn met de natuur. Zijn werk straalt onvergelijkbare levenslust en schildersplezier uit. Een lust –en must- voor de kunstliefhebber.

De werken van van Trier worden wereldwijd verkocht; vijf van zijn schilderijen bevonden zich op 11 september 2001 in het World Trade Center in New York. In privé verzamelingen hangen zijn werken in dezelfde ruimte als de schilderijen van wereldberoemde schilders. Kopers van de schilderijen van van Trier zijn onder andere Armani, Ferrari, diverse banken, Rotaryclubs en kunstkenners.

 

Paul van Kemenade

Paul van Kemenade werd geboren in Rotterdam op 17 mei 1957. Hij is saxfononist  en bandleider van het Paul van Kemenade Quintet.

 

Paul van Kemenade is een internationaal vermaarde altsaxofonist. Hij wordt “the hardest working jazzmusician in showbusiness” genoemd worden. Nationaal en internationaal timmert hij onverdroten aan de weg met bands als het Paul van Kemenade Quintet, Trio Aki Takase-Paul van Kemenade-Han Bennink, Fugara, Ray Anderson-Han Bennink-Ernst Glerum-Paul van Kemenade, Three Horns and a Bass en duo Stevko Busch-Paul van Kemenade.

 

Daarnaast heeft hij projecten op stapel staan met Afrikanen: Soul ‘Afrique (waarmee hij in mei & juni 2014 door Zuid Afrika en Nederland toert), met het polifonische renaissance koor Capelle Pratensis en met internationale topmusici als Omar Ka, Abu Sjiga, Serigne Gueye, Dinesh Mishra, Jorge Pardo & Rhani Krija.

Verder leidt hij de jazzworkshop, organiseert hij het jaarlijkse festival Stranger Than Paranoia en geeft hij een reeks concerten in Paradox onder de noemer ‘Van Kemenade invites …’

Dit lijstje is nog lang niet compleet. Duidelijk is dat deze rasmuzikant niet stil zit.

Hij werd ook meermaals bekroond voor zijn werk. In 1984 won hij de podiumprijs van de Stichting Jazz In Nederland en in 2000 ontving hij de Boy Edgar Prijs. Zijn cd Close enough werd het Amerikaanse muziektijdschrift Downbeat gerekend tot een van de beste cd’s uit 2011 en kreeg vijf sterren.

 

Marius Bruijn

Marius Bruijn (1981) is theater- en filmmaker uit Haarlem. Al jaren maakt hij eigen theatervoorstellingen die sterk beeldend en fantasierijk zijn. Samen met de Tilburgse Esther Porcelijn maakte hij voor theaterfestival de Parade de voorstelling Overloop.
Ook werkte hij met Esther aan twee korte poëziefilms Argwaan en Twee Ton Afscheid.


1969 Opstand in het Zuiden

November 2009 verscheen de roman Karl Marx Universiteit, roman over een revolutie. Bij Uitgeverij Aspekt. (Herdruk vorig jaar.) Onderwerp van deze roman is de studentenrevolutie eind jaren zestig vorige eeuw, met name de gebeurtenissen in Tilburg die uitliepen op de bezetting van de Katholieke Hogeschool Tilburg en kort daarop het Maagdenhuis in Amsterdam.
Op 1 november dit jaar verschijnt een boek over hetzelfde onderwerp, getiteld 1969 Opstand in het Zuiden. Van de hand van Frans Godfroy, Paul Kuypers en Rob Vermijs. De boekpresentatie vindt plaats in Boekhandel Livius te Tilburg, op 1 november, vanaf 20.00 uur. Iedereen is welkom. Kijk voor het programma op mijn site www.jaspermikkers.nl., onder Actueel/Nieuws.

Ook is onder Actueel/Nieuws informatie te vinden over de roman Karl Marx Universiteit, roman over een revolutie. Op de site staan onder Actueel/Blogs ook zes interviews met personen die in 1968-1969 een belangrijke rol speelden tijdens de revolutie, zoals de Tilburger Albert Siebelink. Een lang interview met Wim Boerboom beschrijft hoe de revolutie nawerkte in de jaren erna, tot aan 1990.

PROGRAMMA PRESENTATIE BOEK 1969 OPSTAND IN HET ZUIDEN

‘1969. Opstand in het Zuiden’
 
Een historisch-filosofisch tweeluik over de jaren zestig en zeventig in Brabant, gebaseerd op de geschiedenis van de toenmalige studentenbeweging en het politiek-cultureel activisme in Tilburg. Met illustraties en interviews met betrokkenen. € 29,95
 
Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan de rector-magnificus van de Tilburg University, Prof. Philip Eijlander.
 
De presentatie vindt plaats op vrijdag 1 november 2013 in boekhandel Livius, Nieuwlandstraat 56, 5038 SP Tilburg. Aanvang: 20:00 uur.

Programma
20:00 uur inloop met drankje
20:25 uur welkom door Toon Buitinck namens boekhandel Livius
aansluitend inleiding door Charles Vergeer, filosoof
20:50 uur voordracht door K. Michel, dichter
21:00 uur toelichting door de auteurs
21:25 uur aanbieding van het eerste exemplaar aan Philip Eijlander, rector-magnificus van de Tilburg University
De avond wordt muzikaal opgeluisterd door zanger-gitarist en Dylan-vertolker 
Jacques Mees.

 

AANVULLENDE INFORMATIE

1969 Opstand in het Zuiden – Frans Godfroy, Paul Kuypers, Rob Vermijs

Een paar maanden eerder dan de Maagdenhuisbezetting in Amsterdam – net toen men aan het vaststellen was dat de revolte van 1968 aan Nederland voorbij was gegaan – namen de studenten in Tilburg het voortouw in de studentenacties door de Katholieke Hogeschool Tilburg te bezetten. In dit tweeluik wordt de opstand in het Zuiden in een breed historisch-filosofisch kader geplaatst.

Opstandige bewegingen steken meestal onverwachts de kop op. Terwijl in 1969 de studentenbeweging in Nederland en elders uitgeteld leek, ontvlamde de strijd alsnog aan de Katholieke Hogeschool Tilburg. De Tilburgse studentenopstand gaf niet alleen de aanzet tot een fundamentele herstructurering van het Nederlandse universitaire bestel, maar markeerde ook een ongekende politieke en culturele omwenteling in het katholieke Zuiden, die de maatschappelijke verhoudingen in de regio en daarbuiten van aanzien zou veranderen.

Wat dachten de jeugdige rebellen te bereiken? Haalden ze binnen wat ze wilden? En wat valt er van deze en soortgelijke opstanden te leren?

In dit historisch-filosofische tweeluik passeren de veelsoortige verschijningsvormen van de opstandige beweging, waar de studentenacties deel van uitmaakten, de revue: pacifisme, democratisering, ontkerkelijking, seksuele bevrijding, popmuziek, maatschappelijke actie en politiek en cultureel avonturisme. “Vroeger ging alles hard. Het rammelen aan het regentendom, het begin van de rebellie en het leegstromen van de seminaries en de kerken”, zegt popmuzikant Henny Vrienten die de woelige Tilburgse tijd persoonlijk meebeleefde.

De auteurs trekken de lijn door naar het heden en onderzoeken de betekenis van die rebelse episode tegen de achtergrond van de vaak onbegrepen moderniseringsgeschiedenis van het ‘donkere’ Zuiden. Het boek wordt gecompleteerd met een serie interviews waarin naast Vrienten twaalf andere betrokkenen van toen aan het woord komen.

Frans Godfroy (1948) is freelance journalist en socioloog. Hij nam in de jaren zestig actief deel aan de Tilburgse studentenbeweging. Van 1968 tot 1970 was hij redacteur van het Tilburgs Algemeen Studentenblad, en van 1971 tot 1978 redacteur en hoofdredacteur van het Tilburgs Hogeschoolblad.

Paul Kuypers (1929) is publicist. Hij schrijft over cultuurfilosofie en politiek. In de jaren zestig en zeventig was hij directeur van het Provinciaal Opbouworgaan Noord Brabant. Hij was in 1969 voorzitter van de structuurcommissie van de Katholieke Hogeschool Tilburg en later buitenuniversitair lid van de Tilburgse hogeschoolraad. In de jaren negentig was hij directeur van de Balie in Amsterdam.

Rob Vermijs (1944) is producent van tv-series en documentaires. Hij was in de jaren zestig en zeventig coördinator en programmeur popmuziek van Trefsentrum Posjet in Tilburg.

1969 Opstand in het Zuiden
Formaat: 21,5 x 14 cm
Prijs:  € 29,95.
isbn: 978-90-8684-100-4
Omvang: 560 blz. + een kleurkatern van 32 blz.

 

RECENSIE NIEUWE DICHTBUNDEL ‘WE ZIJN AL LANG ONDERWEG’

In het literaire webmagazine Meander plaatste criticus Bert van Weenen een recensie van de nieuwe dichtbundel WE ZIJN AL LANG ONDERWEG. Zie recensie We zijn al lang onderweg.

NIEUWE DICHTBUNDEL – WE ZIJN AL LANG ONDERWEG

 

Eind mei 2013 verschijnt bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam de nieuwe dichtbundel van Jasper Mikkers.

In ‘We zijn al lang onderweg’ zijn gedichten samengebracht die werden geschreven tussen 1985 en 2013. Ze laten een samenhang zien wat betreft stijl en thematiek. Het zijn verhalende gedichten en kennen geen vaste vorm. Ook rijm ontbreekt. Wel wordt er aan een strak metrum vastgehouden, zoals in de klassieke poëzie.
De losse vorm komt overeen met de thematiek: op zoek zijn, reizen, verlangen, geen richting kennen, zonder houvast leven.

Inhoudelijke beschrijving:

In de gedichten die in We zijn al lang onderweg zijn bijeengebracht, is ieder op reis. Daadwerkelijk, of in gedachten. Aanvankelijk lijkt de vraag in welke richting de reis gaat, er niet toe te doen. De zorgen van elke dag eisen alle aandacht op. Tot er een stilte valt, en de twijfel toeslaat. Zijn we wel onderweg. Waarheen dan?

In We zijn al lang onderweg gaat ieder op zijn eigen manier om met de hunkering naar een uiteindelijke waarheid, een anker, een richting, een doel. Het verlangen meer te zijn dan door toeval bezield stof laat zich niet aan banden leggen. Losgeslagen door twijfel zet de reiziger die elk mens is, zijn tocht voort, speurend naar houvast, tekens en antwoorden.

Bevatte Eeuwigheid als ontbijt, de vorige bundel van Jasper Mikkers, tintelende gedichten met een erotische ondertoon, in deze nieuwe bundel gaat hij de diepte in en geeft taal aan twijfels waaraan geen mens ontsnappen kan.

De dichtbundel wordt op 2 juni gepresenteerd tijdens het JASPERFEST. Zie hieronder.

PERSBERICHT JASPERFEST

 Stichting Volzin liet op 20 mei 2013 het volgende persbericht uitgaan

PERSBERICHT

Feestmiddag voor Jasper Mikkers (65) in Paradox

Burgemeester Noordanus reikt Gouden Legpenning uit

De Tilburgse dichter en schrijver Jasper Mikkers wordt 65 jaar. Dat wordt op zondagmiddag 2 juni gevierd in Paradox Tilburg. Diverse schrijvers, muzikanten en vrienden zullen hem op het podium eren. Als klap op de vuurpijl reikt burgemeester Noordanus de Gouden Legpenning uit, een gemeentelijke onderscheiding voor personen die zich in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad. Het programma begint om 14 uur, de toegang is gratis. A.H.J. Dautzenberg presenteert.

Jasper Mikkers (aka Tymen Trolsky) publiceert al ruim vier decennia proza en poëzie bij gerenommeerde uitgeverijen. Op 2 juni zal Kester Freriks (NRC-recensent en schrijver) stilstaan bij het proza van Mikkers. ‘Tymen Trolsky is voor mij heel belangrijk geweest’, liet hij zich eerder ontvallen. Chrétien Breukers (dichter, bloemlezer en officieuze opvolger van Gerrit Komrij) spreekt over de poëzie van Mikkers.

Premières
De muzikanten Thomas Maarten van der Zwan, Arjan Bruinsma en Frans van der Meer zetten nieuw werk van Mikkers op muziek en presenteren dat in Paradox. Stadsdichter Esther Porcelijn maakt speciaal voor haar collega een stadsgedicht. Volop premières dus.

Daarnaast zullen vrienden en collega’s van Mikkers in twee panels (prikkelende) anekdotes ophalen over de liefdesdichter.

Nieuwe bundel
Om te laten zien dat hij nog lang niet is uitgeschreven, wordt op 2 juni ook de nieuwe bundel van Jasper Mikkers ten doop gehouden: We Zijn Al Lang Onderweg. De bekende schrijver Thomas Verbogt verzorgt namens Uitgeverij Nieuw Amsterdam een inleiding.

Gouden Legpenning
Landelijk heeft Mikkers altijd meer waardering gekregen dan in onze stad, maar daar komt verandering in. Kregen coryfeeën als Ed Schilders en Jef van Kempen de afgelopen jaren een Zilveren Legpenning, Mikkers wordt door de burgervader onderscheiden met een Gouden Legpenning. En wellicht maakt de stadsdichterscommissie op 2 juni de nieuwe stadsdichter bekend…

Voor meer informatie (of een interview) kunt u contact opnemen met Jasper Mikkers (06 54707683) of Chris Ketelaars van Stichting Volzin (06 30724347)

DICHTBUNDEL EEN MILDHEID ONBESCHRIJFLIJK

Gedurende 2012 publiceerde Jasper Mikkers elke maand een gedicht in De Tilburgse Koerier. Liefde door de seizoenen heen was de titel van de reeks. De gedichten zullen eind november 2012 door De Tilburgse Koerier worden uitgegeven, samen met een aantal ongepubliceerde gedichten. De titel van de bundel luidt Een mildheid onbeschrijflijk. Het boek is te koop bij De Tilburgse Koerier en de Tilburgse boekhandels.